Благодійна організація Європейські традиції доброчинності (ETOC) допомогає Українцям харчовими наборами, медикаментами

Звіт з евакуації 1400 цивільних з окупованих пунктів Харківської області

Наша команда допомогла евакуювати 1400 українців з тимчасово окупованих населених пунктів.
Далі пряма мова від Олени Монової:

"Вчора, 6 червня, з тимчасово окупованих населених пунктів Харківської області (Куп'янської, Великобурлукської, Вовчанської та Ізюмської громад) була проведена масова евакуація цивільного населення. Загалом вдалось евакуювати 1400 людей. 

Хочу окремо наголосити, що евакуація була проведена спільними зусиллями волонтерської спільноти Харкова і області, зокрема ЕТОС (European Traditions of Charity), Kharkiv Help, Help Me Kharkiv, Eventroom UA, Незламний Харків. Я навмисно окремо артикуляюю цей момент, бо дуже часто виходить так, що з пишними звітами про роботу волонтерів чомусь виходять можновладці, приписуючи цю роботу і ці здобутки собі. А це неправильно, я вважаю.

Ну і трохи деталей від волонтерів про перебіг евакуації.

Напередодні визначеної дати соцмережами пронеслась інформація, що евакуація відтерміновується. Військові дали волонтерам відбій. Волонтери подумали-подумали, а потім вирішили все ж їхати, бо люди, що намагались покинути окуповані території, вже зібрались і чекали на евакуацію, попри всі наявні загрози. Бо це рскіє своїх бросают, а ми нє. 

Волонтерські групи трохи переформатувались, надаючи максимальну перевагу безпеці, і почали працювати.

Ще до обіду надійшла інформація, що рскіє ДУЖЕ не хочуть, щоб евакуація відбулась. Бо, як відомо, всі рскіє йдуть позаду жінок і дітей, як завєщяло хуйло. Тобто всі цивільні це для них живий щит. Завжди. Деякі евакуювані дівчата потім розповіли, що їх змушували ставати на коліна і благати, щоб випустили.

Після обіду евакуаційну групу накрило 5-6 мінометними зарядами. Волонтери заховали цивільних в окопах, а потім перебіжками в 20 метрів затягнули в транспорт. І вивезли за радіус обстрілу.

Вже з відносно безпечної точки відправили дві волонтерські швидкі з медиками за тими, хто залишився.

А коли вийшли на Печенізьку дамбу, то побачили, що люди все ще йдуть. Пішки. Багато людей.
І знаєте що? Вивели і вивезли всіх, хто йшов і чекав з тієї сторони. Попри обстріли. Нікого не залишили.
Втрат немає.
Поранених немає.
1400 українців вже в Харкові.

Наші волонтери творять героїчні дива щодня.
Пам'ятаємо про це завжди."